Festiwal ze smakiem... Azji i Pacyfiku




Już jutro w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie odbędzie się festiwal kulinarny. Impreza podczas której spróbujecie przysmaków kuchni Azji i Pacyfiku.



Podróże to nie tylko zabytki i ludzie! To również smaki. I to właśnie smaki, czasem silniej oddziaływają na wyobraźnie i przywołują wspomnienia daleko skuteczniej niż zdjęcia. Przynajmniej ja tak mam. Idę wtedy do restauracji i zamawiam swoje ukochane libańskie Tabulleh, żeby poczuć się jak w dolinie Qadishy, płow by przywołać wspomnienia z ulic Samarkandy, czy najzwyklejszą kawę po turecku, by jej aromat przeniósł mnie do Stambułu. Za chwilę otrzymuje zamówienie, próbuję i... porażka, bo to nie jest to. Wiem to z własnego doświadczenia, jak trudno znaleźć autentyczne smaki Azji i Pacyfiku.
Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Karolina Krzywicka – kustosz Muzeum Azji i Pacyfiku, organizatorka Festiwalu Smaki Azji i Pacyfiku. Karolina pilnuje, by to co degustujemy było po prostu autentyczne, bez przysłówka „prawie”. Jak to robi?
– Dobór wystawców to moja tajemnica! – mówi. – Po prostu szukam dobrych produktów, akcesoriów kulinarnych i mało znanych smaków.

W Muzeum Azji i Pacyfiku to jedno z najbardziej aktywnych kulturalnie warszawskich muzeów. Tu ciągle coś się dzieje - a to pokaz, a to koncert, wykład czy spotkanie podróżnicze...
– Ale dotąd nie było nic o kulinariach Wschodu – wspomina Karolina. – A przecież stanowią ważną część bardzo bogatej kultury tego wielkiego obszaru! Mało kto zdaje sobie również sprawę, że jest to obszar niezwykle zróżnicowany również pod względem kuchni, egzotyczny, ale też coraz bliższy za sprawą choćby azjatyckich barów i restauracji.
Zatem Muzeum Azji i Pacyfiku jako jedyne muzeum w Polsce promujące kulturę i sztukę regionu Azji i Pacyfiku prędzej czy później musiało podjąć kulinarną rękawicę i zorganizować imprezę która przybliży smaki tamtych rejonów. I tak, rok temu odbyła się pierwsza edycja Festiwalu Smaki Azji i Pacyfiku. To był prawdziwy sukces!

W tym roku znowu czeka na nas prawdziwa uczta! Na stoiskach pojawią się najlepsze herbaty z Chin, Sri Lanki, Japonii czy Kushmi Tea z Iranu. Będzie można też kupić przyprawy z Indii i Libanu i najróżniejsze słodkości.
– Nowością będzie na pewno kuchnia koreańska oraz afgańska i irańska. – mówi Karolina Krzywicka.
Podczas festiwalu skosztujemy też potrawy uzbeckie, kazachskie i tureckie.
– Specjalnie na festiwal z Krakowa przyjedzie jedyny dystrybutor produktów z wysp Pacyfiku - firma Pacific Kai – dodaje Karolina Krzywicka. – Oprócz stałej oferty, na zamówienie sprowadzają mniej znane i popularne produkty, na przykład duriana.

Gdzie pojawia się jedzenie, powinny znaleźć się również oryginalne akcesoria. Przecież jedzenie to nie tylko smak, ale również rytuał do którego potrzebne są odpowiednie naczynka. posiłku. Kupimy zatem czajniczki na herbatę, czarki, filiżanki do kawy, miseczki, marokańskie tadżiny, ceramika do sushi...

Ale to nie jedyne atrakcje. Oprócz degustacji odbędą się wykłady organizowane we współpracy z Asian Food Foundation oraz studiami podyplomowymi "Kultura kulinarna" UW. O godzinie 16.00 Maciej Wojtasik opowie o gościach alei azjatyckich na bazarze pod Stadionem Dziesięciolecia. Natomiast o godz. 15.00 Wiktoria Górecka zabierze nas w kulinarną podróż przez Wietnam.
Skąd takie zainteresowanie Wietnamem? – Ponieważ Wietnamczycy stanowią największą mniejszość w Polsce, jedyną dużą grupę Azjatów – odpowiada Karolina Krzywicka. – A kuchnia wietnamska jest bliska Polakom.
Dowód? Na warsztaty kuchni wietnamskiej „Aleja wietnamskich barów” lista uczestników zamknęła się w ciągu kilku godzin!

Jednak na zakończenie festiwalu przeniesiemy się nie do Wietnamu, lecz do Japonii, do kuchni największego mistrza sushi Jiro Ono. Opowie o nim dokument „Jiro śni o sushi”.
Czy już znaleźliście coś dla siebie? Gotowi wyruszyć w kulinarną podróż? Zatem spotykamy się jutro – w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie!



Gdzie: Muzeum Azji i Pacyfiku, ul. Solec 24, Warszawa

Kiedy: 21 maja (sobota), godz. 11.00 – 20.00


Lista stoisk:
1. Herbaty z Chin - Sunrisetea
2. Kuchnia afgańska - restauracja Szafran
3. Słodycze tureckie - Ottomańska Pokusa
4. Namaste India - restauracja indyjska
5. Kuchnia libańska - restauracja Fenicja
6. Herbaty ze Sri Lanki
7. Smaki Orientu - produkty spożywcze z Turcji
8. Kusmi Tea
9. Przyprawy i produkty spożywcze z Iranu - PersPol
10. Przyprawy i produkty spożywcze z Indii - Little India
11. Kuchania wegańska - Om Cafe
12. Produkty spożywcze i słodycze z Bliskiego Wschodu - sklep śródziemnomorski Fenicja
13. Herbaty ajurwedyjskie - Bombay Bazaar
14. Kuchnia syryjska
15. Herbaty japońskie - Matcha
16. Przekąski i produkty spożywcze z Iranu - Ambic
17. ONGGI Restauracja Koreańska
18. Aroy! Aroy! Tajska kuchnia
19. Pacific Kai - produkty spożywcze z Australii, Nowej Zelandii i wysp Pacyfiku
20. Galeria Amaranth - porcelana i ceramika z Chin
21. Soti Natural - zielona herbata
22. MarokoArt - naczynia i ceramika z Maroka
23. Homenjoy - ceramika z Turcji
24. Kuroneko - przysmaki kuchni japońskiej
25. Herbaty Czas - herbaty japońskie


Share on Google Plus

About Dorota Chojnowska

Dorota Chojnowska - Dziennikarka, antropolog kultury i włóczykij. Odkąd zbudowała bambusowy rower, nie wyobraża sobie podróżowania "na piechotę".

0 komentarze :

Prześlij komentarz